Zadnje novice


Mar 18, 2020

Kako lahko ubijete coronavirus v svojem avtomobilu

, ne da bi pri tem poškodovali notranje površine

Verjetno vsi že veste, da je corona virus zelo nalezljiv virus, ki se ga lahko obvarujemo samo z rednim umivanjem in dezinficiranjem rok in da se ne zadržujemo med ljudmi.

Zato je tudi pomembno med drugim, da razkužimo notranjost avtomobila, sploh če se je v njem vozilo več ljudi.

   Pred vsakim čiščenjem se je potrebno pozanimati o materijalih in kakšna čistila in dezinfekcijska sredstva  je dovoljeno uporabljani in kako čistila in dezinfekcijska sredstva učinkujejo in kako reagirajo z na materijale.

Oseba, ki razkužuje notranjost avtomobila

Umivanje rok ter čiščenje in razkuževanje površin z dotikom sta dva najboljša načina za zaščito pred širjenjem koronavirusa.

 Verjetno ste se že naučili pravilne tehnike umivanja rok in katera gospodinjska čistila lahko uničijo koronavirus.

 

Kaj pa notranjost vašega avtomobila?

 

Če vi ali nekdo drug, ki je bil v vašem avtomobilu, kaže simptome bolezni, morate očistiti pogosto dotaknjene površine, vključno z volanom, ročaji vrat, prestavno ročico, poljubnimi gumbi ali zasloni na dotik, stikalo brisalcev in smernikov,naslonjala za roke, ročaje in nastavitve sedežev..., pravzaprav celo notranjost.

 

Če ste voznik taksija ali vozila, ki prevaža veliko potnikov, vozite najeto vozilo ali skupni avto ali če živite nekje s številnimi primeri COVID-19, je redno čiščenje teh površin absolutno nujno.

 

Notranjost avtomobila je manj trpežna kot recimo kuhinjski pult ali kopalniški umivalnik.

Kako torej zaščitite te površine, ne da bi jih poškodovali?

 

Z nekaj izjemami lahko številna enaka gospodinjska čistila, ki ubijajo koronaviruse na trdih površinah doma, tudi očistijo avtomobil, ne da bi pri tem poškodovala notranjost. Verjetno imate nekatere od teh izdelkov že doma.

 

Alkoholne raztopine, ki vsebujejo vsaj 70 odstotkov alkohola, so učinkovite proti koronavirusu. Skoraj vsako notranjo površino vozila je mogoče očistiti z izopropilnim alkoholom, pravi Jeff Stout, izvršni direktor globalne inovacije Yanfeng Automotive Interiors.

 

Yanfeng je največji svetovni dobavitelj notranjih delov za avtomobile in sodeluje s skoraj vsakim večjim proizvajalcem avtomobilov. Če ste bili v avtomobilu, ste se verjetno videli ali se dotaknili nečesa, kar je Yanfeng naredil - in za čiščenje delov v svojih tovarnah uporablja izopropilni alkohol.

 

"To bomo uporabili za čiščenje madežev ali kakršnih koli podrobnosti v zadnjem trenutku, preden izdelek odpremimo," pravi Stout. Vsi izdelki podjetja - od plastičnih oblog, barvanega kroma do imitacije usnja - so testirani, da se ne razkrojijo, če so izpostavljeni čistemu izopropilnemu alkoholu. Stout pravi, da je mogoče celo očistiti zunanjo površino oblazinjenja mehke tkanine z alkoholom, da jo očistite.

 

Ne uporabljajte belila ali vodikovega peroksida za notranjost avtomobila. Na avtomobilskih zaslonih na dotik ne uporabljajte čistil na osnovi amoniaka, saj lahko s tem poškodujete premaze proti bleščanju in proti prstnim odtisom.

 

Močno pranje z milom in vodo lahko uniči tudi koronavirus. Koronavirusi so obdani z zaščitno ovojnico, ki jim pomaga, da okužijo druge celice, in če uničite to ovojnico, jih lahko učinkovito razorožite.

 

"Trenje pri čiščenju tudi pomaga pri uničevanju," pravi Stephen Thomas, vodja nalezljivih bolezni in direktor globalnega zdravja na Univerzi Upstate Medical, v Syracuseu.. "

 

Milo in voda sta prav tako varni za večino notranjosti avtomobilov, zlasti tkanin in starejšega usnja, ki je morda začelo razpokati.

 

Večina avtomobilsega usnja in umetnega usnja ima uretanske prevleko za zaščito, ki jo je varno očistiti z alkoholom. Toda sčasoma lahko čiščenje usnja z alkoholom postane občutljivo za poškodbe in razbarvanje.

 Večina usnja je barvano in preveč energično čiščenje lahko odstrani barvilo.

 Po čiščenju poskrbite za svoje usnjeno oblazinjenje. Uporabite dobro čistilo za usnje, nato pa dobro zaščito za usnje.

    

 

 


Na vrh
Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje, spletno analitiko in oglaševanje. Z nadaljevanjem brskanja po straneh se s vsem navedenim strinjate. Preberite več- TUKAJ.
Odstrani